MENU
Головна » 2013 » Березень » 16 » Ілля Фреїк: «Головне – це прозорість роботи федерацій!» - матеріал з газети "Матч"
23:11
Ілля Фреїк: «Головне – це прозорість роботи федерацій!» - матеріал з газети "Матч"
Івано-Франківська обласна федерація футболу однією з перших в Україні розпочала реєстрацію футболістів районного рівня в Єдиній базі даних федерації футболу України. Про сам процес заявки, про те, чому не всі райони одразу були заявлені, а також про періоди заявки ми розмовляли із головним спеціалістом Обласної федерації футболу Іллею Фреїком.
- Що в загальному являє собою База даних федерації футболу України?
- База даних ФФУ являє собою єдиний реєстр усіх футболістів, як професійних так і аматорів, юнаків різного віку. Вона веде не лише реєстрацію гравців, а й персональну статистику кожного футболіста.
- Обласна федерація футболу, як відомо, однією з перших почала працювати з Базою даних…
- Так, ваша правда. Івано-Франківська обласна федерація футболу однією з перших почала працювати у єдиному реєстрі гравців, починаючи з 2011 року. А минулого року ще й було зареєстровано 70% районних футболістів. Тобто наша федерація першою в Україні опустилася до найнижчої ланки масового футболу, себто районного.
- А чому відразу не вдалося зареєструвати там усі 100% гравців?
- Справа в тому, що деяким головам районних федерацій вигідно, щоб його район не був внесений до Єдиного реєстру футболістів України. Тобто вони не хочуть дотримуватись трансферних періодів, коли можна заявляти футболістів, а також допускають свого роду професійних футболістів на аматорський рівень, легіонерів і т.д. Можливість дозаявки протягом сезону за певну якусь винагороду – це для них важливіше, аніж порядок у власному чемпіонаті.
- А як гравцю з професійного рівня перейти на аматорський? І яким чином це відображається у Базі даних?
- Гравець втрачає статус «професіонала» по закінченню 30-денного терміну з моменту останнього матчу на професійному рівні, якщо гравець розірвав контракт з клубом. Тоді в Базі даних зникає позначка, що гравець має контракт і після 30-ти днів його можна заявити за будь-яку аматорську команду.
- Відомо, що на теренах Івано-Франківщини є кілька гравців-легіонерів. Яким чином відбувається їхня заявка?
- З цим теж немає жодних проблем. Футбольний клуб пише офіційну заяву у Комітет з питань трансферів футболістів ФФУ на українській та англійській мовах, в якій вказує прохання надати Міжнародний трансферферний сертифікат для заявки гравця. Якщо ж футбольний клуб не є офіційно зареєстрований, то цього листа надсилає федерація футболу. На протязі 30-днів ФФУ реєструє даного футболіста.
- А як в загальному відбувається процес заявки команди?
- Команда, котра має бажання виступати в чемпіонаті надає заявковий лист вказаного зразка, котрий завізований лікарем, а також документи на кожного гравця. І після цього комп’ютер автоматично формує Паспорт футболіста та заявковий лист. Процес заявки займає близько 10-20 хвилин.
- Куди діваються старі паспорти футболістів?
- Якщо гравець не змінює команду, то новий документ йому не видається, а старий має ту ж саму силу, що і новий.
- Чи можливо підробити такий документ?
- В обласному футболі, на щастя, таких випадків ще не було. Тим паче, всі один одного знають і ризикувати ніхто не буде. Хоча, такого варіанту не виключаю. Все-таки із сучасними можливостями це не складе великих труднощів.
- Відомо, що районні федерації цього року матимуть змогу заявляти команди на місці.
- Так, вже з цього сезону кожна районна федерація буде мати доступ до Бази даних свого району. Щоправда нових футболістів, котрі ще не внесені до Єдиного реєстру доведеться реєструвати в Обласній федерації.
- Яку відповідальність несуть представники команд, якщо вони втратили паспорт футболіста?
- Згідно регламенту обласних змагань, представник команди, котрий втратив паспорт гравця своєї команди сплачуватиме грошовий обов’язковий внесок.
- І яким чином гравець отримуватиме новий документ?
- Представник команди писатиме заяву про втрату паспорта футболіста, після чого гравець отримуватиме новий документ.
- Як ведеться облік попереджень та голів Базою даних?
- Після внесення протоколу арбітра База даних автоматично вираховує гравців, котрі пропускають наступний матч чи займають перше місце у списку бомбардирів. Все це відбувається в он-лайн режимі і кожен охочий може слідкувати за цим на сайті ФФУ.
- Що дала робота з Базою даних для ІФФФ? Чи спростився процес заявки?
- Так,звісно спростився. Якщо раніше на заявку однієї команди йшло близько 4-5 годин, то тепер це всього лише кілька хвилин. Крім того, маємо реєстр всіх гравців, що дає можливість контролю пересування футболістів, а ще вся статистика відображається на сайті федерації футболу України. Тобто, є вже прозорість і це унеможливлює процес будь-яких махінацій з рапортом арбітра чи заявкою.
- В які періоди часу футболіст може здійснювати перехід з однієї команди до іншої в сезоні 2013 року?
- Для Івано-Франківщини визначили два періоди: це з 1 березня по 20 травня і з 1 по 31 серпня.
- Дякуємо за розмову!
- Нехай щастить!

Денис Рудницький
Матеріал поданий з сайту газети "Матч" - www.match-rv.at.ua
Категорія: Інформфутбол | Переглядів: 740 | Додав: naz_forever | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]